İlk gözlem uydumuz nedir?
Türkiye’de geliştirilen ve üretilen ilk Dünya gözlem uydusu olan Rasat uydusu, Rusya’nın Tübitak Uzay yönetiminde 17 Ağustos 2011’de fırlatıldı. Dünya yörüngesinde 50.000’den fazla tur atan Rasat, 19.138 görüntü ve 17 milyon 224.000 200 kilometrekarelik görüntü yakaladı.
Türkiye’de üretilen ilk gözlem uydusuna ne adı verilir?
BİLSAT projesinden edinilen deneyimle, 2004-2011 yılları arasında Türkiye’nin ilk yerli yer gözlem uydusu olan RASAT geliştirildi. 2011 yılında yörüngeye fırlatılan uydunun planlanan ömrü 3 yıl olmasına rağmen, 11 yıl boyunca görevini sürdürdü.
Gözlem uyduları nelerdir?
Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A ve Türksat 5B uyduları ülkemizin haberleşme ihtiyacını karşılarken, Göktürk-1, Göktürk-2 ve İMECE uyduları ise yer gözlem ve keşif amaçlı kullanılıyor. Ayrıca görevleri sona ermiş uydularımız da var.
BiLSAT ilk gözlem uydusu mu?
BİLSAT, Türkiye’nin ilk elektro-optik Dünya gözlem ve uzaktan algılama uydusudur. 27 Eylül 2003’te, Rusya’nın Plesetsk fırlatma rampasından Cosmos-3 fırlatma aracıyla fırlatılmıştır. BİLSAT, beş yıllık bir görev için tasarlanmıştır; 686 km yükseklikte Güneş ile senkronize bir yörüngededir.
İlk uydumuzun adı nedir?
Türkiye’nin ilk metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve milli gözlem uydusu İMECE, ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Vandenberg Uzay Üssü’nden Türkiye saati ile 09.48’de başarıyla fırlatıldı.
RASAT ilk uydu mu?
BİLSAT projesinden edinilen tecrübeyle 2004-2011 yılları arasında geliştirilen ilk Dünya gözlem uydumuz RASAT, 3 yıl tasarım ömrüne sahip olacak şekilde yerli olarak üretildi.
Ülkemizin ilk uydusu nedir?
Öte yandan Türkiye’nin ürettiği ilk Dünya gözlem uydusu olan İMECE, 15 Nisan 2023’te uzaya fırlatıldı.
Göktürk 1 gözlem uydusu mu?
Göktürk 1, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. 0, Milli Savunma Bakanlığı için TAI ve Aselsan’ın teknoloji desteğiyle İtalyan uzay şirketi Telespazio tarafından tasarlanıp geliştirildi.
Türkiye’nin ilk yerli uydusu nedir?
Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A, 8-9 Temmuz gecesi ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Üssü’nden fırlatıldı.
Kaç tane uydumuz var?
Türkiye’nin mevcut uydu filosunda şu anda üç haberleşme uydusu ve üç gözlem uydusu bulunmaktadır. Haberleşme uyduları Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B haberleşme ihtiyaçlarını karşılarken, gözlem uyduları Göktürk 1, Göktürk 2 ve Rasat gözlem yapmaktadır.
Göktürk-2 ne uydusudur?
Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu GÖKTÜRK-2, Türk mühendisler tarafından tasarlanarak 2012 yılında görev yörüngesine fırlatıldı.
Dünyanın ilk yapay uydusu nedir?
Yapay uydular, Dünya veya diğer gezegenlerin yörüngesine yerleştirilen insan yapımı uydulardır. Bu uydular genellikle yarı bağımsız bilgisayar kontrollü sistemlerdir. 1957’de SSCB’nin ilk yapay uydusu olan Sputnik 1’den bu yana, Dünya’dan binlerce yapay uydu fırlatıldı.
İlk gözlem uydusu nedir?
RASATWeb sitesiuzay..tr/tr/uydu-uzya/rasatGörev süresiPlanlanan: 3 yılSon kullanma tarihi: 11 yılUzay aracı özellikleriÜreticiUzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY)Fırlatma ağırlığı93 kilogram (205 lb)30 satır daha
Bilsat hala aktif mi?
2003 yılında fırlatılan BİLSAT uydusu, Ağustos 2006’da görevine son verdi. BİLSAT uydusunun iki pil hücresinin ömrünün dolması nedeniyle Ağustos 2006’da enerji depolayamaz hale gelen uydunun faaliyetlerine son verildi.
Bilsat ve RASAT ne uyduları?
RASAT araştırma uydusu, BiLSAT uydusundan sonra Türkiye’nin ve TÜBİTAK UZAY’ın sahip olduğu ikinci uzaktan algılama uydusudur. Türk mühendisleri tarafından tasarlanıp geliştirilen yüksek çözünürlüklü optik görüntüleme sistemi ve yeni modüllere sahip olan RASAT, Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk Dünya gözlem uydusudur.
Türkiye’nin ilk yapay uydusu nedir?
Türkiye, uzaydaki ilk yerini 1994 yılında aldı. Ocak ayında uzaya fırlatılan Türksat 1A, fırlatılıştan kısa bir süre sonra patladı ve aynı yıl fırlatılan Türksat 1B, Türkiye’nin uzaya giden ilk yapay uydusu olarak tarihe geçti.
Türkiye’nin ilk gözlem uydusu ne zaman fırlatıldı?
Türkiye’nin ilk yerli Yer Gözlem Uydusu İMECE, 15 Nisan 2023’te fırlatıldı.
Göktürk-2 ne uydusu?
Dünyanın dört bir yanından aldığı görüntüleri Hava Kuvvetleri Komutanlığı yer istasyonuna kesintisiz olarak ileten, uluslararası standartlara göre yüksek güvenilirlik seviyesine sahip olan GÖKTÜRK-2 uydusu, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü milli keşif uydusu olma özelliğini taşıyor.
Göktürk 1 ne uydusu?
GÖKTÜRK-1 uydu sistemi; coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın herhangi bir bölgesinden askeri istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntülerin elde edilmesine olanak sağlamaktadır; aynı zamanda kullanıcılarına birçok sivil uygulama alanındaki görüntü gereksinimlerini karşılama imkânı sunmaktadır.