Salatalık fidesi dikildikten sonra kaç günde bir sulanır?
Fideler dikildikten sonra, ilk meyveler görünene kadar günde 1-2 kez, ancak çok fazla olmamak üzere sulanmalıdır. Bu dönemde aşırı sulama, meyvelerin sararmasına (boğulmasına) neden olur. Bundan sonra, su çok önemlidir ve mümkünse, her 3-4 günde bir sulama yapılmalıdır.
Salatalık fidesi çok su ister mi?
Toprak gereksinimleri: Çok ıslak, soğuk, su bakımından fakir topraklar ve killi topraklar salatalık yetiştiriciliğinde verimi önemli ölçüde azaltır. Salatalıklar, su tutma kapasitesi yüksek, besin açısından zengin, tuz konsantrasyonu yüksek olmayan ve çok fazla kireç içermeyen organik madde açısından zengin sıcak toprakları sever.
Salatalığın verimli olması için ne yapmak lazım?
Salatalık tohumlarının iyi çimlenmesi için toprak sıcaklığının 11-18 derece civarında olması gerekir. Sıcaklık maruziyeti arttıkça çimlenme oranı da buna bağlı olarak artmaya başlar. Salatalık yetiştirmede en iyi verimi elde etmek için ilkbaharda oluşabilecek soğuk etkilerin geçmesini beklemelisiniz.
Salatalık bitkisi neyi sever?
Toprakta aşırı tuzdan hoşlanmayan salatalıklar, su tutma kapasitesi yüksek, kireçsiz topraklarda daha iyi yetişir. Salatalık bitkileri suyu çok sever. Bu nedenle sulama yaparken doğru yöntemler seçilmelidir.
Fidelerin hızlı büyümesi için ne yapmalı?
Fidelere 4/15 oranında gübre vermeniz daha dayanıklı ve verimli bir fide elde etmenizi sağlayacak, fidelerin daha hızlı büyümesini sağlayacaktır.
Salatalık güneşi sever mi?
Salatalık, ışığa ve sıcaklığa ihtiyaç duyan bir bitkidir. Büyüme evresinde güneşi görmeyi sever. Saksıyı, gün içinde ortalama 8 saat güneş alacak şekilde yerleştirmelisiniz.
Salatalık saksida yetişir mi?
Sağlık açısından da faydaları olan salatalıklar, evde saksıda yetiştirmek için kolaydır. Salatalık tohumlarını ekmek için saksı başına üç tohuma ihtiyacınız olacak. Tohumları toprağa yaklaşık 1,5 cm derinliğe bastırarak başlayabilirsiniz.
Salatalık yaprakları neden sararıyor?
✔ Çok az güneş. Bu genellikle sık ekim yapıldığında olur. ✔ Aşırı veya yetersiz sulama. ✔ Gece ve gündüz arasında büyük sıcaklık farkı4 Temmuz 2024
Salatalık susuzluğa iyi gelir mi?
Salatalık: Salatalık %95 oranında su içerdiğinden yaz sıcağında kaybedilen sıvıyı geri kazandırmak için oldukça faydalı bir sebzedir. Ayrıca A ve C vitaminleri açısından da zengindir.
Salatalık en çok hangi gübreyi sever?
Gübreleme: Hıyar bitkisi gübreyi sever. Bu amaçla dekara 3-6 ton iyi hazırlanmış hayvan gübresi uygulanması hem toprak verimliliğini artırır hem de toprağı organik maddece zenginleştirir.
Salatalık nasıl çabuk büyür?
Salatalık tohumlarının üzerine hafifçe toprak serpin. Toprağı çok fazla bastırmamaya dikkat edin. Bu şekilde daha hızlı ve daha hızlı büyüyeceklerdir. Salatalık tohumları için en iyi zaman Temmuz olsa da, bunları ilkbaharda da ekebilirsiniz.
Salatalık yetiştirirken nelere dikkat edilmeli?
Organik maddece zengin, çok tuzlu olmayan, kireçsiz ve su tutma kapasitesi yüksek topraklarda daha iyi gelişir. Toprak pH’ı 5.5-5’tir.
Salatalık fidesi kaç cm arayla dikilir?
Fide ile üretim (tek sıra veya çift sıra): Tek sıra ekimde 50-60 cm, çift sıra ekimde 80-120 cm genişliğinde tüpler hazırlanır. Fideler sıra üzerine 40-50 cm aralıklarla dikilir. Fidelerin kök bölgesindeki toprağın çürümesini önlemek için fidelere 12 saat önceden su verilir.
Salatalıkta erkek çiçek nasıl anlaşılır?
⚡️Dişi çiçek, sap, meyve ve çiçekten oluşur ve meyve üretir. ⚡️Erkek çiçek, sap ve çiçek kısmından oluşur ve meyve üretmez. Erkek çiçekteki polen, rüzgar, arılar ve böceklerin yardımıyla dişi çiçeklere taşınır ve böylece dişi çiçeğin döllenmesi sağlanır. Dişi çiçek döllenir ve meyve oluşur.
Salatalık nasıl sulanmalı?
Fidelerin dikiminden meyve oluşumuna kadar geçen sürede günde 1-2 defa sulanır, ancak çok fazla olmamalıdır. Bu dönemde aşırı sulama salatalıkların sararmasına (boğulmasına) neden olabilir. Bu dönemden sonra sulama 3-4 günde bir yapılır.
Salatalık fidesi kaç günde filizlenir?
Hazırladığınız toprağa salatalık tohumlarını koyup üzerlerini 2-2,5 cm aralıklarla ince elenmiş toprakla örtün. Toprağı düzenli olarak nemlendirin. Yaklaşık 8-10 gün içinde çimlenme gerçekleşir.
1 Fide salatalık Ne Kadar Ürün Verir?
Ekim ayının sonuna yaklaşırken salatalık hasadımız devam ediyor. Kasım ayının sonuna kadar ortalama verim almayı bekliyor. Ortalama bir bitkinin veriminin 5-6 kilogram olduğu bildiriliyor. Bir dekar seradan ortalama 12-15 ton ürün alınabiliyor.
Salatalık nasıl sulanmalıdır?
Fidelerin dikiminden meyve oluşumuna kadar geçen sürede günde 1-2 defa sulanır, ancak çok fazla olmamalıdır. Bu dönemde aşırı sulama salatalıkların sararmasına (boğulmasına) neden olabilir. Bu dönemden sonra sulama 3-4 günde bir yapılır.
Domates fidesi dikildikten sonra kaç günde bir sulanır?
Bir fideyi diktikten sonra en önemli şey onu sulamaktır. Haftada 1-2 gün sulamak gerekir. Daha serin saatlerde sulamak daha mantıklı olacaktır.